Ο Ευάγγελος Νιάνιος υποψήφιος στο νομό Γρεβενών

Ο Ευάγγελος Νιάνιος υποψήφιος στο νομό Γρεβενών

Γεννήθηκε στο Μικρολίβαδο Γρεβενών το 1943. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Γρεβενών και είναι πτυχιούχος Φυσικός. Παντρεύτηκε την τεχνολόγο τροφίμων Ιωάννα Μαμάτου, με την οποία απόκτησε τέσσερα παιδιά. Εργάστηκε αρχικά στην ιδιωτική εκπαίδευση και σταδιοδρόμησε ως δημοσιογράφος –συντάκτης ύλης– στις εφημερίδες Εγνατία, Θεσσαλονίκη και Αγγελιοφόρος. Τη δεκαετία του 1980, συμμετέχοντας στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου, εξέδιδε στα Γρεβενά την εφημερίδα Ελευθερία. Σήμερα φιλοξενείται στον ιστότοπο “Ανιχνεύσεις”, όπου τακτικά αναρτώνται μεταφράσεις του κειμένων του γαλλικού Τύπου και ιστότοπων που ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα (μετανάστευση, Ισλάμ, Διαφωτισμός, Φασισμός, ενέργεια, ασφάλεια κ.ά.)
Από το 1962 –πρωτοετής φοιτητής– εντάχθηκε στο Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Καρπός αυτής της στράτευσής του είναι ένα σημαντικό μεταφραστικό έργο –που άρχισε την εποχή της Δικτατορίας των συνταγματαρχών– με έργα Λατινοαμερικανών ιερωμένων-αντιστασιακών στις αμερικανοκίνητες δικτατορίες: Χέλντερ Καμάρα, Αντόνιο Φραγκόζο, Ερνέστο Καρντενάλ κ.ά.
Το μεταφραστικό έργο συνεχίστηκε με σύγχρονους Ευρωπαίους λογίους:
Ν. Μπερνιάεφ (Για την κοινωνική ανισότητα, 1984),
Λάζλο Φ. Φολντένυι (Ο Ντοστογιέφσκι διαβάζει Χέγκελ στη Σιβηρία και κλαίει!, 2008),
Ζαν ντε Βιγκερί – Φρεντερίκ Ρουβιλουά (Διωγμοί Χριστιανών την «εποχή των Φώτων» – Γαλλική Επανάσταση-Ναζισμό), έκδοση του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου Γουμένισσας, 2017,
Λέζεκ Κολακόφσκι (Βαρβαρότητα και πολιτισμική παγκοσμιότητα, 2019),
Ρεζίς Ντεμπρέ (Εγκώμιο των Εικόνων, 2022) και την αναίρεση του Διαφωτισμού, Ξαβιέ Μαρτέν (Ο ουμανισμός του Διαφωτισμού, 2022).
Την τριετία 1987-89 διετέλεσε διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, υπό τον Στέλιο Παπαθεμελή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *